Rezort práce navrhuje zaviesť nový príspevok na udržanie práce

07.01.2013 Bratislava

Bratislava 7. januára (TASR) - V prvej polovici tohto roka by mal v SR vzniknúť nový príspevok v rámci aktívnej politiku trhu práce. Podľa návrhu ministerstva práce v rámci novely zákona o službách zamestnanosti pôjde o príspevok na podporu udržania pracovných miest. Ten je určený pre firmy a na nimi vytvorené už existujúce pracovné miesta.

Pri zavádzaní príspevku sa rezort odvoláva na aktuálnu situáciu na trhu práce, na základe ktorej je viac ako nevyhnutné podporiť udržanie existujúcich miest. Zároveň upozorňuje aj na pozitívne skúsenosti z podpory udržania zamestnanosti uplatňovanej prostredníctvom opatrení na zmiernenie dôsledkov krízy na zamestnanosť v rokoch 2009 až 2011.

Cez tento nový príspevok by mali získať podporu tisíce pracovných miest. Podľa odhadov ministerstva sa v tomto roku podporí 5000 miest priemernou sumou na jednu pozíciu 76 eur, čo znamená celkové výdavky 380.000 eur. V nasledujúcom roku má ísť o 7350 miest s priemernou dotáciou na jedno miesto 80 eur a v roku 2015 spolu 7560 miest s 85 eurami na jednu pozíciou.
 

Vyberte región